Η ελαττωμένη ερωτική επιθυμία (μειωμένη Libido) στον άνδρα μπορεί να είναι οργανική ή ψυχογενής. Η ψυχογενής έλλειψη ή μείωση της ερωτικής επιθυμίας μπορεί να σχετίζεται με καταστάσεις άγχους που μπορεί να οφείλονται τόσο σε κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, όσο και σε οικογενειακές καταστάσεις ή διαταραχές στη σχέση του άνδρα με τη σεξουαλική σύντροφό του, μπορεί όμως να είναι και σύμπτωμα μιας κατάθλιψης ή κάποιας άλλης ψυχιατρικής διαταραχής. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνεται και ψυχιατρική εκτίμηση του πάσχοντος, εάν υποψιαζόμαστε κάποια τέτοια πάθηση.
Η οργανική αιτιολογία της μειωμένης Libido στον άνδρα σχετίζεται κατά βάση με μείωση της «ανδρικής» ορμόνης, της Τεστοστερόνης. Η κατάσταση κατά την οποία έχουμε χαμηλή Τεστοστερόνη στον οργανισμό ονομάζεται υπογοναδισμός, και μπορεί να είναι τόσο πρωτοπαθής ( λόγω μειωμένης παραγωγής τεστοστερόνης από τους όρχεις ), όσο και δευτεροπαθής, λόγω κακής ρύθμισης της παραγωγής Τεστοστερόνης από τον εγκέφαλο (υποθάλαμο και υπόφυση). Τελευταία έχουμε ανακαλύψει ότι ένας στους τρεις άνδρες μετά τα 50 έτη ζωής παρουσιάζει μία κατάσταση ένδειας ( χαμηλών επιπέδων στο αίμα ) τεστοστερόνης, που ονομάζεται υπογοναδισμός όψιμης εμφάνισης.
Όπως και να έχει, η ένδεια τεστοστερόνης είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να αντιμετωπίζεται, γιατί δεν έχει αντίκτυπο μόνο στη σεξουαλική λειτουργία, αλλά και σε πολλά άλλα συστήματα και μπορεί να προκαλέσει στον άνδρα οστεοπόρωση, απώλεια μυϊκής μάζας, αδυναμία, παθολογική συσσώρευση λίπους, κακή διάθεση και ψυχικές νόσους. Η αντιμετώπιση της ύπαρξης χαμηλών επιπέδων τεστοστερόνης γίνεται με χορήγηση σκευασμάτων τεστοστερόνης σε μορφή gel που εφαρμόζονται με επάλειψη στο δέρμα ή ενδομυϊκής ένεσης . Εάν διαγνωσθεί δευτεροπαθής υπογοναδισμός, πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα με την πάθηση που τον προκαλεί ( απνοϊκό σύνδρομο, παχυσαρκία κλπ).
Όπως καταλαβαίνει κανείς, η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας στον άνδρα μπορεί να υποκρύπτει και πολύ σοβαρότερες καταστάσεις και γι’ αυτό θα πρέπει ο πάσχων να απευθύνεται όταν το διαπιστώσει άμεσα στον Ανδρολόγο για να γίνει η σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση.